Did4kwa lari bayar hut4ng RM720,000, sekali peguam Mawar buat pendedahan yang mengejvtkan

USAHAWAN Mawar Abdul Karim membuat lap0ran polis pada 15 April lalu bagi menafikan d4kwaan kononnya dia menerima pinjaman serta hut4ng sebanyak RM720,000 daripada seorang sahabat.

Peguam mewakili Mawar, Datuk Mohd Imran Tamrin dan Mohd Azali Ibrahim berkata, pihaknya juga telah memberi beberapa maklumat berasakan fakta metarial yang sangat penting berkaitan k3s ini kepada pihak p0lis.

“Kami berharap s1asatan menyeluruh dibuat bagi memastikan sama ada wujud sebarang niat jah4t, cubaan atau salah laku jen4y4h berkaitan pen1puan atau apa-apa kesal4han lain yang dilakukan terhadap Mawar,” ujar peguam dalam satu kenyataan kepada media.

Mawar turut berkongsi paparan skrin kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Tetuan Zabir Imran & Partners dan Mohd Azali dari Tetuan Azali & Co.

Mawar 1

Mawar nafi diisythirah sebagai seorang b4nkrap.

Pada 13 April lalu, mStar melaporkan Mawar berdepan dengan tindakan pengisytiharan b4nkrap susulan d4kwaan dia ingkar perjanjian dan tidak membayar wang pinjaman berjumlah RM720,000 daripada seorang rakan.

Bekas isteri kepada aktor Fizo Omar itu did4kwa meminjam wang dengan jumlah tersebut daripada seorang kenalan bernama Nabil Mat Jahya bagi tujuan modal memulakan perniagaan.

Mengikut perjanjian bertulis antara kedua-duanya Mawar dikehendaki membayar pinjaman itu secara ansuran atau jumlah penuh dalam tempoh tujuh bulan bermula tarikh pinjaman iaitu pada 7 Jun 2021.

Menurut peguam yang mewakili Nabil iaitu Nik Zarith dari firma Mohd Ashraf Nik Zarith & Co, selepas lebih 10 bulan, Mawar gagal untuk melangsaikan hut4ngnya, justeru satu notis tuntutan bayaran dihantar kepada usahawan itu namun tiada jawapan.

Kami mengesahkan bahawa setakat hari ini, 18 April 2022, Mawar masih lagi seorang yang tidak bankr4p.

DATUK MOHD IMRAN TAMRIN & MOHD AZALI IBRAHIM

PEGUAM MEWAKILI MAWAR

Pihaknya kemudian memfailkan tuntutan sam4n di Mahk4mah Seksyen Bangi, Selangor pada Januari lalu.

Dalam pada itu, peguam Mawar turut menegaskan anak guam mereka tidak menerima sebarang notis keb4nkrapan sehingga kini.

“Berkenaan dengan isu sama ada anak guam kami telah diisytiharkan sebagai seorang bankr4p atau tidak, kami mengesahkan bahawa setakat hari ini, 18 April 2022, Mawar masih lagi seorang yang tidak bankr4p.

“Tidak ada sebarang notis kebankr4pan yang diserahkan kepada beliau setakat hari ini. Segala urusan berkaitan kes ini termasuk perkembangan dan maklumat lanjut berkaitan kes dimaklumkan oleh pihak peguam,” katanya.

Dalam pada itu, pihak peguam turut menjelaskan mengenai penghakiman ingkar kehadiran bertarikh 11 Januari 2022 yang direkodkan terhadap anak guam merka di Mahk4mah Sesyen Bandar Baru Bangi.

Mawar 2

Mawar d4kwa difitnah individu digelar ‘S’.

“Kami mengesahkan bahawa terdapat satu penghakiman ingkar kehadiran bertarikh 11 Januari 2022 yang telah direkodkan terhadap anak guam kami di Mahk4mah Sesyen di Bandar Baru Bangi, Selangor.

“Untuk makluman, penghakiman ingkar kehadiran ini adalah satu bentuk penghakiman yang diperintahkan tanpa kehadiran defenda di mahk4mah.

“Kami selaku pasukan peguam telah memfailkan permohonan untuk mengenepikan penghakiman ingkar kehadiran tersebut terhadap anak guam kami pada hari ini, 18 April 2022,” katanya.

Mawar menerusi Instastory miliknya sebelum ini mendakwa dia difitn4h seorang individu digelar ‘S’ yang dianggap mempunyai niat tertentu yang bertujuan mahu mem4lukannya malah ia bukan kali pertama berlaku.

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published.