“Menggεlupur Sɑkit, Sy Tk Propa,”- Ustaz Kazim Dedɑh Sebulan Tk Boleh Kεncing, Keluar Jɑrum Dri Perut Ketika Mandi…

“Kalau ada kata ini propa untuk filem saya, tak! Orang dah tahu cerita saya sakit sejak berpuluh tahun dulu,” demikian kata-kata pendakwah popular Datuk Ustaz Kazim Elias mengulas mengenai keadaan kesihatannya ketika tampil di rancangan bual bicara MeleTOP pada Selasa.

Tambah Ustaz Kazim, beliau tidak perlu sebarang gim.ik atau pen.ipu.an untuk mela.riskan pro.duk yang berkai.tan seba.liknya apa yang dikongsikan kepada umum selama ini adalah kebenaran.

“Saya baru habis penggambaran sebuah filem dan ia mengambil aspirasi daripada kisah hidup saya yang mana saya dilanda pelbagai masalah dan penyakit sejak tahun 1997.

“Salah satunya adalah masalah berkaitan kulit saya yang selama ini saya rahsiakan kepada orang ramai.

“Apabila sampai babak itu, make up artist solekkan bahagian tangan saya, memang tangan saya tak ada apa-apa.

“Ramai orang jumpa saya nak tengok tangan.. Mana ada. Tangan saya okey. Cuma yang berlaku (masalah kulit) itu di tempat lain (sambil pegang paha). Takkan saya nak tunjukkan tempat itu. Ia benda yang aib untuk saya.

“Jadi saya letakkan pada tangan. Kapsyen pun saya tak katakan keadaan tangan saya sekarang. Saya kata kepada sesiapa yang boleh tolong saya, rawatlah saya. Tapi itu memang yang terjadi sebenarnya keadaan saya selama ini,” ujarnya.

Tambah Ustaz Kazim, ada beberapa hal yang terpa.ksa diselindungkan daripada pandangan publ.ik bagi mengelakkan dirinya dianggap meraih simpati.

“Tapi saya nak tunjukkan kepada orang ramai walaupun saya sak.it, tak sihat saya tetap nak ber.dakwah. Saya tak boleh mengalah.

“Kadang-kadang bila saya sak.it, saya bangun buat kerja orang tanya balik ‘kata sak.it?’. Takkan kalau sa.kit saya perlu baring duduk? Macam mana saya nak jaga sekolah saya, warga emas kalau saya terlantar?

“Jadi saya kena bangun, buat kerja. Bila saya si.buk, sekurang-kurangnya saya lupa sak.it saya,” tambahnya.

Foundation tebal tu.tup aib

Dalam wawancara bersama Nabil Ahmad dan Elly Mazlein itu juga, Ustaz Kazim tampil menjelaskan dia ter.pak.sa mema.kai sole.kan tebal dem.i menutup masalah kulit wajahnya yang leb.am dan akan ber.dar.ah secara tiba-tiba.

Malah, secara eksklusif Ustaz Kazim turut memad.amkan solekannya demi membuktikan masalah kulit pada wajah dan beng.kak pada telinga kirinya adalah benar.

“Saya tak boleh tidur bertahun dah. Saya hanya boleh tidur dalam kereta, ketika PKP saya nak tidur mana sebab tak boleh jalan?

“Tapi paginya saya perlu bekerja. Tapi Alhamdulillah Allah tak bagi saya letih, tak penat.

“Orang kata sihat, segak. Tengok kesannya, betis dan paha saya macam budak sekolah.

“Sekarang bila nak keluar rumah saya terpaksa pakai foundation, solek tebal nak tutup muka saya. Menyebabkan saya str.ess.

“Saya dah pakai face mask bertahun, sebab nak cover muka saya. Kadang-kadang pakai serban tutup muka nampak mata je sebab tak larat nak solek. Lama-lama jadikan saya malu nak jumpa orang.

“Kemudian saya berubat, jumpa pakar dan pengamal perubatan tapi Allah belum izinkan.

“Sebab itu saya kata tolong bantu saya. Lima pembedahan saya dah buat, empat MRI dah buat untuk semak penyakit saya. Saya tak perlukan simpati, ia tak dapat membantu saya pun,” katanya yang turut menunjukkan bahagian betis kakinya yang lebam-lebam.

Beng.kak, kul.it ber.da.ah

Kongsi beliau lagi, keadaan bengkak di telinganya tidak dapat dipastikan pu.nca dan jenis pe.nyak.it namun keadaan sama pernah berlaku di bahagian kakinya yang apabila diusik akan menyebabkan kecederaan lagi parah.

“Tiba-tiba saja naik, pengamal perubatan tak tahu. Katanya normal. Saya tak berani usik, sebab pernah naik di kaki, bila usik rosak. Saya tak nak usik takut jejaskan muka saya.

“Di muka pula, ia hanya akan ada satu garisan dan keluar darah. Tiba-tiba je, saya tak usik ta.k gar.u, tak gat.al. Sembilan dokt.or kata bukan ekzema, katanya ini normal untuk orang tua walhal umur saya tak sampai 50 tahun lagi.

“Di peha dan perut pun ada kesan yang sama seperti di kaki. Itu tak perlu marketing. Nama saya tak perlu marketing. Sewaktu berlakon saya banyak sorok dari kru filem, sampai tahap nak tunjukkan kulit, saya perlu tunjuk,” dedahnya.

Tak boleh ken.cing

Dalam pada itu, Ustaz Kazim mendedahkan dirinya pernah be.rde.pan detik pe.rit apabila tidak dapat kencing selama sebulan.

“Bila saya tak boleh buang air kecil sebulan. Saya menggelupur sakit. Doktor tebuk pinggang saya, untuk keluarkan air ken.cing. Tapi saya teruskan berd.ak.wah.

“Bila buat pembe.da.han, dok.tor dapati ada satu benda putih sangkut di saluran air ken.cing saya.

“Dokt.or cadangkan tarik keluar melalui saliran ken.cing. Selepas dua hari, doktor bagi pener.ang.an, masa nak tarik benda itu makin lari makin ke atas dan hilang. Allahualam,” ujarnya.

Selain itu, beliau turut berkongsi amalan setiap hari yang dilakukan untuk melindungi diri daripada disihir.

“Selepas sembahyang, saya tak pernah tinggal ayat Kursi dan surah Hud ayat 56 di samping saya buat amalan mandian saya. Itu banyak bantu saya untuk bertahan.

“Benda paling menakjubkan waktu maghrib, selepas keluar hospital. Saya mandi air ramuan saya buat tadi keluar jarum dari perut saya. Saya simpan sampai sekarang. Tapi orang tak percaya, itulah sihir. Benda yang menyalahi adat dan kebiasaan kita.

“Cita-cita saya nak mati dalam dakwah, kalau sakit saya sebab saya mati, saya reda,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page

Sumber: https://gempak.com/

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.