“Sy akn mᾰti, Hnya ada hyat 6 bulan..”- Roslan Aziz Hidᾰp Kᾰnser, Sekali Amira Dedah sesuatu Yg Ramai Tk Tahu

Roslan Aziz hari ini bukan lagi Roslan Aziz yang kita semua kenal semasa era kemasyhuran muzik Melayu sekitar awal 1990-an.

Pada usia 60 tahun, individu yang pernah mencetus revolusi muzik tanah air itu diuji dengan kanser limfoma atau kanser darah.

Dalam tempoh yang sangat singkat, barah itu telah melepasi tahap empat – sesuatu yang tidak pernah terlintas akan berlaku padanya,

Asalnya, pada 1 November 2021, penggubah, jurutera muzik dan penerbit album tersohor negara itu men.gadu sa.kit per.ut yang agak be.rat sehingga memaksanya berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawatan.

Melihat keadaannya yang tidak bermaya, Roslan dicadangkan untuk menjalani pemeriksaan menyeluruh termasuk ujian darah dan pemeriksaan pengimejan resonans magnetic (MRI).

Cadangan-cadangan rawatan susulan yang dicadangkan oleh doktor itu sedikit sebanyak membuatkan banyak tanda tanya bermain di kotak fikirannya.

Dalam masa sama, Roslan sangat po.sitif dan sentiasa mengingatkan dirinya bahawa dia harus menerima apa sahaja kemungkinan dengan tabah dan reda.

“Sudah tentu mula-mula saya amat bersed.ih apabila doktor menges.ahkan saya men.ghi.dap kans.er tetapi saya sangat bersyukur walau didiagnos k.anser, keadaan saya tidaklah begitu teruk.

“Saya sedar bahawa hidup yang akan saya lalui sangat sing.kat kerana penghujung ka.nser itu adalah m.ati,” kata Roslan berkongsi cerita keadaannya kepada Astro AWANI dalam pertemuan di kediamannya di Kampung Datuk Keramat baru-baru ini.

Kunjungan krew Astro AWANI adalah untuk menziarahinya selepas mene.rima khabar beliau sedang melalui fasa yang sukar ak.ibat ka.nse.r

Memahami hasrat kami, Roslan membuka pintu rumahnya kepada saya bersama-sama rakan sekerja, Hafidah Samat, Madiha Abdullah serta jurukamera Airul untuk memberi peluang kepada kami mendasari ujian yang sedang dilaluinya.

Sebelum ini juga, ramai kenalan Roslan dalam kalangan penggiat industri turut melawat dan memberi sokongan kepadanya.

Antaranya ialah pelakon, penerbit dan pengarah Puan Sri Tiara Jacquelina, pelakon Ida Nerina, pengurus acara, Dharanee serta rakan-rakan pemuzik yang pernah bekerjasama dengan Roslan.

Kehadiran rakan-rakan dan kenalan kata Roslan, amat-amat dihargai kerana mengingatkan dirinya bahawa beliau masih dihargai dan disayangi.

“Hilang rasa sa.kit bila kawan-kawan datang ke rumah untuk ziarah saya dan berborak. Saya amat hargai kehadiran mereka,” Roslan merakam penghargaan buat mereka yang hadir memberi sokongan moral kepadanya.

Tidak seperti orang yang sedang sakit apa lagi pengidap kanser tahap empat, Roslan sangat ceria, ramah berc.erita dan sesekali bercanda.

Secara zahirnya, penggerak label Roslan Aziz Production (RAP) yang pernah menaungi barisan artis Gred A seperti Datuk Sheila Majid dan Datuk Zainal Abidin serta lain-lain pada awal 1990-an itu, tidak nampak sedang ‘berpe.rang’ dengan ka.nser.

Realitinya, beliau terpaksa menahan sakit dan harus melalui proses rawatan yang benar-benar mencabar termasuk secekak ubat yan perlu dimakan setiap hari selain rawatan kemoterapi yang bukan mudah untuk dilalui.

Beliau juga sudah sering ke.luar ma.suk hosp.ital bagi mendapatkan siri rawatan.

Namun, di sebalik kesukaran-kesukaran itu, Roslan mengagumi kebesaran Allah menghadirkan hikmah yang besar.

“Saya bersyukur sebab ada keluarga dan kawan-kawan yang baik, yang betul-betul ambil berat pasal saya

“Kans.er juga menyeda.rkan saya bahawa dalam dunia ini, kita tidak boleh berseorangan… keluarga dan kawan sangat penting.

“Saya sangat bersyukur kerana ada semua itu termasuk ayah yang berusia 83 tahun juga masih ada dan kami tinggal di rumah yang sama… inilah hikmah yang saya tidak sedar ada di depan mata,” rancak Roslan bercerita.

Bahkan, Roslan sepanjang perbualan itu juga bercerita penuh gembira mengenai empat cahaya matanya, Wan Nur Khaleda, Megat Abdul Majid Aziz, Megat Ali Aziz dan Megat Zayn Hamza Aziz.

“Mereka adalah pelengkap kehidupan dan kebahagiaan saya,” katanya.

Tanpa berselindung, Roslan juga terbuka membicarakan soal kematian yang diakui beliau semakin dekat dengan setiap seorang daripada kita.

Apa lagi berita kem.atian seorang demi seorang penggiat seni yang sampai ke teli.nga menyebabkan Roslan sudah bersedia untuk dijemput pulang oleh Yang Maha Esa.

“Saya diberitahu oleh doktor hanya ada masa sehingga enam bulan untuk hidup. Kalau dibuat kira-kira Jun ini h.ay.at saya berakhir.

“Sepanjang hidup, apa yang saya kehe..ndaki semuanya sudah saya lalui dan lakukan.

“Saya tahu saya akan m.ati, jadi saya kena buat pe.rsiapa.n. Tiada apa-apa yang perlu dit.an.gisi lagi, cuma saya akan tidak akan berjumpa dengan isteri saya lagi, begitu juga dengan anak-anak,” kata Roslan sambil merenung wajah isterinya, Sopphilea Hamid yang setia menemaninya sepanjang wawancara itu berlangsung.

Dalam wawancara itu, Roslan tidak lekang-lekang menyatakan rasa terima kasih secara terbuka kepada wanita itu kerana setia mendampinginya di masa dia diuji dengan kesakitan.

Kata Roslan, Sopphilea sudah terlalu banyak berkorban buatnya terutama pada saat-saat sukar seperti ini.

“Saya tidak tahu apa akan jadi pada saya sekiranya Sopphilea tidak ada. Kami bukan sekadar suami isteri, bahkan, kami juga sahabat karib.

“Dia satu-satunya kawan paling rapat dalam hidup saya. Kami tidak pernah berjauhan sejak kami berkahwin 23 lalu. Terima kasih saya pada Sopphilea,” ungkap Roslan.

Sopphile yang tenang mendengar di sisi suaminya itu dilihat tidak mampu menyembunyikan rasa sebak sambil menyeka air mata.,

Penyanyi Amira Othman terke.jut apabila mengetahui penerbit dan komposer lagu terkenal, Roslan Aziz, 60, kini meng.hid.ap kan.ser limfo.ma tahap empat dan dimaklumkan doktor mempunyai tempoh enam bulan untuk hidup.

Amira, 28, berkata banyak jasa Roslan kepadanya ketika menyertai Akademi Fantasia 2013 (AF2013) dulu yang mana dia adalah ‘bintang kesukaan’ juri tetap bersuara lantang itu.

“Banyak jasa beliau kepada saya dan ter.ke.jut juga apabila mengetahui berita ini. Saya turut ber.se.dih tapi, ‘uncle’ Roslan yang saya kenal adalah seorang yang disegani dan kuat semangat untuk berjuang.

“Saya percaya ‘uncle’ Roslan sangat tabah dan insya-Allah moga Allah kurniakan keajaiban dan memberi kes.em.buhan buat sa.kit yang dialaminya. Saya harap dapat bertemu dengannya dan tidak mengganggunya,” katanya kepada Harian Metro.

Mira berkata dia mendoakan agar Roslan diberikan keajaiban dan kesembuhan daripada Allah seterusnya kembali sihat serta dapat menjalani kehidupan dengan baik.

Sumber: Gempak, HM, Google

Leave a Reply

Your email address will not be published.