“Saya bukannya org yg sabar seperti Adibah” – Kemɑtian Adibah Noor Buat Ustaz Kazim Rasa Mɑlu

KEMATIAN Allah.yarham Adibah Noor pada Sabtu lalu memberi ke.san kepada ramai orang terutama teman-teman rapat yang sudah lama mengetahui sakit dihidapinya.

Ramai terk.ejut, kerana selama ini tidak ramai tahu dia sebenarnya menghidap ka.nser ovar.i, termasuklah ahli keluarganya sendiri.

Namun, sudah tertulis akan suratan takdir untuk dia meninggalkan dunia sebuah pentas ujian ini bagi menemui maha pencipta, Allah SWT pada Sabtu lalu.

adibah noor 1

Ramai yang hadir ketika pengk.ebumian Adibah.

Percaya atau tidak, ramai orang sayang Adibah.

Saat kem.atiann.ya sehinggalah jenazah dibawa ke tanah per.kub.uran, beliau diiringi ratusan rakan taulan.

Malah, kem.atia.n yang antara sebab be.rpunca. daripada kan.ser ova.ri dira.hsiaka.nnya selama ini turut me.nyentuh hati pendakwah selebriti Ustaz Datuk Mohd Kazim Elias.

Sifat Adibah, 52, yang merahsiakan sakitnya itu menyebabkan Ustaz Kazim berasa malu atas kesabaran artis itu.

“Kita kenal Adibah Noor seorang yang sihat selama ini apabila melihat di kaca televisyen. Tiba-tiba sahaja dia menjadi kurus sebelum men.ingga.l dunia.

“Rasa satu tamparan buat saya. Saya malu dengan Allah dan dengan ar.wah sebab dia sa.kit tidak ada seorang pun yang tahu. Jika ada pun (orang tahu) arwah minta supaya tidak ceritakan kepada orang lain.

“Berbeza dengan saya… satu dunia tahu saya sa.kit. Saya belum jat.uh tahap orang yang sabar seperti Adibah. Dia senyap dan tutup mulut. Dia merahsiakan tahap kesihatannya selama ini,” kata beliau dalam satu sesi perkongsian di laman sosial.

Ini satu pengajaran buat saya supaya menjadi sabar. Sakit itu kita simpan sebagai rahsia. Jika arwah boleh buat begitu kenapa kita tidak?

DATUK MOHD KAZIM ELIAS

PENDAKWAH SELEBRITI

Kazim melihat tindakan arw.ah Adibah mera.hsiakan tentan.g saki.tnya itu sebagai satu pengajaran buat semua pihak untuk lebih bersik.ap sabar, sesuatu perkara yang ditu.ntut dalam Islam.

Dalam masa sama, Kazim juga meng.ulas sak.it yang diala.minya selama ini s.ebagai satu ujian buat dirinya apabila ia menjadi bualan ramai.

“Ini satu pengajaran buat saya supaya menjadi sabar. Sa.kit itu kita simpan sebagai rahsia. Jika arw.ah boleh buat begitu kenapa kita tidak?

kazim elias 1

Kazim menun.jukkan bahagian luka yang dialami aki.bat sa.kit misteri.

“Saya tak mahu cerita sak.it saya menjadi viral, tetapi apa boleh buat. Tidak salah untuk memberitahu tentang sa,kit yang dialami kepada teman rapat dan orang yang boleh membantu. Ini satu ujian buat saya,” ujarnya.

Ustaz Kazim sebelum ini pernah berkongsi cerita beliau mengal.ami sa.kit mist.eri sejak 1997 dan tidak pernah mengetahui puncanya meskipun sudah mendapat pelbagai jenis rawatan.

Akibat perbuatan sihir itu, Kazim sering menga.lami luka-luka pada beberapa bahagian tubuhnya seperti muka dan kaki.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page Janakpurpress.com

Sumber: https://www.mstar.com.my/

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published.